Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Παιδιά και Διαδίκτυο ΙΙ

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κάποιοι από εμάς θα επιχειρήσουν να εντάξουν τους υπολογιστές στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής! Είναι όμως οι μαθητές μας έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι σοβαρά πως είναι απαραίτητη μια προπαρασκευαστική διαδικασία που θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν και να καταλάβουν ότι η χρήση των υπολογιστών και κυρίως του διαδικτύου δεν είναι "παιδική χαρά" αλλά κρύβονται και εκεί κίνδυνοι; Είναι ανάγκη λοιπόν να αφιερώσουμε λίγο από το πολύτιμο χρόνο μας για να μιλήσουμε μαζί τους για κάποια τέτοια θέματα.
Σε προηγούμενη ανάρτηση προτείνεται η αξιοποίηση του παραμυθιού "Το Απέραντο Δάσος".
Η συνέχεια αυτού του παραμυθιού είναι "Οι καινούριοι φίλοι της Άννας" , όπου πρωταγωνίστρια είναι η ξαδερφούλα του Νικόλα, η Άννα. Η ιστορία αναφέρεται στο δημόσιο χαρακτήρα του Διαδικτύου, στους κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, καθώς και στη δημοσίευση φωτογραφιών και τα πνευματικά δικαιώματα.




Βοηθήστε, ακόμα, τους μαθητές σας να συνειδητοποιήσουν τι και κατά πόσο γνωρίζουν για τους κινδύνους του διαδικτύου μέσα από κουίζ :

Και επειδή η αξία του παιχνιδιού, ακόμα και του ηλεκτρονικού, είναι αναμφισβήτητη μπορούμε να προτείνουμε στους μαθητές μας το παιχνίδι Wild Web Woods



Αυτό το διαδικτυακό παιχνίδι αποτελεί μέρος του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης "Χτίζοντας μια Ευρώπη για τα παιδιά και μαζί με τα παιδιά". 
Στόχος του παιχνιδιού είναι η υπέροχη "Ηλεκτρονική Πόλη", ένα μέρος χαράς, ειρήνης και ελευθερίας. Για να φτάσει κανείς εκεί πρέπει να διασχίσει το ΑΔΙ - το Άγριο Δάσος του Ιστού. Εκεί τον περιμένουν άφθονες περιπέτειες αλλά και κίνδυνοι. Πρέπει, λοιπόν, να προσέξει καλά...και να μάθει!
Φορτώνει το παιχνίδι και...ξεκινάει η περιπέτεια! 




Σύνδεσμοιhttp://www2.e-yliko.gr
                 http://www.wildwebwoods.org





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου