Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

10 Ανατρεπτικές Καινοτομίες

Τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών, πολλές είναι αυτές οι ανατρεπτικές δημιουργίες που επαναπροσδιόρισαν τον τρόπο που λειτουργούμε και υπάρχουμε, ενώ ορισμένες από αυτές (αν όχι όλες) έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο σημαντικές, όλες όμως εξίσου ανατρεπτικές και δημιουργικές…

1.    Social Media
Είναι πλέον γνωστό πως τα social media έχουν ανατρέψει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε μέσα στην κοινωνία… Η ανταλλαγή απόψεων και η διάδοση ιδεών και ειδήσεων είναι πλέον τόσο άμεση που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις αλλά ακόμα και ολόκληρες κοινωνίες …
Έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και όπως όλα δείχνουν έχουν για πάντα αλλάξει τα δεδομένα στο πώς επικοινωνούμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας…

2.    Broadband internet και wi-fi
Μερικά χρόνια πριν χρειαζόμασταν απελπιστικά πολύ υπομονή για να μπορέσουμε να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο καταναλώνοντας πολύτιμο χρόνο… Περιμέναμε αρκετά λεπτά για να δούμε μια ιστοσελίδα, ώρες για να κατεβάσουμε ένα κομμάτι μουσικής και βδομάδες για ένα video ή ταινία! Για live streaming…ούτε λόγος προφανώς!
Όλα όμως άλλαξαν με το broadband internet!
Η αύξηση των ταχυτήτων μας γλίτωσε πολύτιμο χρόνο και ταυτόχρονα έκανε δυνατή τη μεταφορά τεράστιων αρχείων δίνοντάς μας πρόσβαση σε δεδομένα που αναβάθμισαν ποιοτικά τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας!
Με την ανάπτυξη του wi-fi (ασύρματη πρόσβαση), η δυνατότητα μας αυτή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο και πλέον η πρόσβασή μας στο διαδίκτυο είναι σχεδόν απεριόριστη!
3.    Smart phones
Τα smart phones ανέτρεψαν την αγορά της κινητής τηλεφωνίας δίνοντας μας δυνατότητες που αναβάθμισαν την ποιότητα της ζωής μας και διευκόλυναν την καθημερινότητα όλων. Είναι είναι ένας άριστος συνδυασμός τηλεφώνου και ενός μικρού μεγέθους υπολογιστή που μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε σχεδόν απαίτηση, ενώ με την ανάπτυξη λογισμικών, προγραμμάτων και νέων λειτουργιών μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη δουλειά αλλά και τη διασκέδαση του κάθε χρήστη!
4.    Wikipedia
Η Wikipedia ανέτρεψε για πάντα τον τρόπο πρόσβασης στην πληροφορία …
Με συλλογική εργασία και τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων αποτελεί τροφή για γνώση για κάθε πολίτη του κόσμου… Όπως επισημαίνει και ο ιδρυτής της, Jimmy Wales, "Η Wikipedia είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας να δημιουργηθεί και να διανεμηθεί μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια της υψηλότερης δυνατής ποιότητας σε κάθε μεμονωμένο πρόσωπο στον πλανήτη, στη γλώσσα του".
5.    Google
Το Google είναι πλέον η απάντηση σε κάθε ερώτηση, κυριολεκτικά! Μπορούμε να αναζητήσουμε ανά πάσα στιγμή κάθε πιθανή πληροφορία και να ανακαλύψουμε δεδομένα και γνώση σημαντική για την εργασία, την εκπαίδευση αλλά και τη διασκέδασή μας. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική εφεύρεση η οποία αποδεικνύει περίτρανα πως έχουμε ήδη περάσει σε μία εποχή που η πληροφορία είναι προσβάσιμη και διαθέσιμη σε όποιον την αναζητά!

6.USB Flash Drive 
Όλοι θυμόμαστε μερικά χρόνια πριν τις μικρές πλαστικές δισκέτες (floppy disks)…
Με χωρητικότητα λίγα Mb και αρκετά ενοχλητικά προβλήματα κατά τη χρήση και τη λειτουργία τους ήταν ο μόνος τρόπος για να αποθηκεύσουμε κάτι από τον υπολογιστή μας…  
Όλα άλλαξαν όμως όταν η Trek Technology και η IBM έβγαλαν στην αγορά, περί το 2000, τα πρώτα USB flash drives
Με την όλο και αυξανόμενη χωρητικότητά τους (ξεκίνησαν, από τα 8 Mb και φτάνουν σήμερα στα επίπεδα των 256 Gb) αποτελούν πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε χρήστη!  
7.VoIP

Το Voice over Internet Protocol, ή αλλιώς VoIP, είναι μια τεχνολογία για μεταφορά και μετάδοση φωνητικών πληροφοριών μέσω του διαδικτύου. Σίγουρα δεν είναι μια ιδέα  που εμφανίστηκε πρόσφατα (η πρώτη δημοσίευση σχετικά με τις βασικές αρχές για την τεχνολογία αυτή συναντάται στη δεκαετία του 1970) τα τελευταία όμως χρόνια η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε στα ύψη χάρις στο μεγαλύτερο όνομα στο χώρο αυτό, που δεν είναι άλλο από το Skype! 
Το Skype επιτρέπει στους 520 εκατομμύρια χρήστες του να κάνουν κλήσεις σε όλο τον κόσμο με εξαιρετικά χαμηλές έως μηδενικές χρεώσεις, παρέχοντας ταυτόχρονα όλες τις ευκολίες ενός δικτύου σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως video-κλήσεις και text messaging.
Είναι φανερό πως αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε!
8.GPS
Το GPS (Global Positioning System), Παγκόσμιο Σύστημα Θεσιθεσίας είναι ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, το οποίο βασίζεται σε ένα "πλέγμα" 24 δορυφόρων της Γης.  Ειδικές συσκευές, συνδεόμενες με τους δορυφόρους αυτούς  παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τη θέση, το υψόμετρό του, την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης ενός σημείου.
Χρησιμοποιούνται ευρύτατα σήμερα σε αυτοκίνητα, πλοία, κινητά τηλέφωνα κ.α. και έχουν άπειρες εφαρμογές, τόσο για επαγγελματική όσο και για οικιακή χρήση!
9.Peer to Peer
Το Peer-to-Peer (P2P), είναι μια διαδικτυακή τεχνολογία, η οποία επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα και κατ’ επέκταση επιτρέπουν τη μεταξύ τους διακίνηση δεδομένων χωρίς να χρειάζεται η παρεμβολή κάποιου «τρίτου» μέσου.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της μορφής αυτής είναι ότι όσο περισσότεροι χρήστες συνδέονται και χρησιμοποιούν το δίκτυο, τόσο περισσότεροι πόροι είναι διαθέσιμοι για όλους (όπως το bandwidth) και έτσι αυτόματα, όταν αυξάνει η ζήτηση (περισσότεροι χρήστες), τόσο ταχύτερο γίνεται το δίκτυο!
Η ιδέα ξεκίνησε το 1999 με το Napster, ένα Ρ2Ρ λογισμικό που επέτρεπε στους χρήστες να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μουσικά αρχεία ΜΡ3. Παρότι αργότερα κρίθηκε παράνομο και αναγκάστηκε να κλείσει μετά από ενστάσεις της μουσικής βιομηχανίας, θα άλλαζε για πάντα ωστόσο τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι τύποι πολυμέσων (ταινίες, μουσική κλπ) θα διανέμονταν από εδώ και στο εξής!
10.E-commerce
Όταν η ιδέα του διαδικτύου ξεκίνησε ως ένα μέσο για διαμοιρασμό πληροφοριών, ποιος θα φανταζόταν ότι κάποια μέρα θα μετρούσε περί τα 350 δις δολάρια το χρόνο για αγοραπωλησίες κάθε μορφής προϊόντων και υπηρεσιών… Το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) έχει κυριολεκτικά αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε!
Το έτος σταθμός για το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν αναμφισβήτητα το 1995, με την εμφάνιση του Amazon.com και του Ebay, δύο sites τα οποία ακόμα κρατούν τα πρωτεία στο χώρο αυτό.
Ένας τομέας στον οποίο το e-commerce έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία είναι αυτός των ταξιδιών. Με μερικά μόνο κλικ πλέον, μπορεί κάποιος να κάνει κρατήσεις εισιτηρίων, ξενοδοχείων και αυτοκινήτων γλιτώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήμα!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου