Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Τουλούζ Λοτρέκ...όταν η αναπηρία δεν εμποδίζει την τέχνη...

Ανθρωποι που μετουσίωσαν την αναπηρία τους σε δημιουργική πνοή, είδαν τον κόσμο με διαφορετική ματιά και άντλησαν έμπνευση από τον πόνο, στοχεύοντας στην ομορφιά. Η περίπτωση του Τουλούζ Λοτρέκ είναι χαρακτηριστική στην ιστορία της τέχνης, αν και σε καμία περίπτωση μοναδική.


Henri de Toulouse-Lautrec (1864 - 1901)

Γεννήθηκε στο Albi σε οικογένεια με πολύ παλαιά καταγωγή ευγενείας. Λόγω δύο ατυχημάτων σε παιδική ηλικία απέκτησε αναπηρία με νανισμό και δυσκολία στο βάδισμα. Ήδη από μικρή ηλικία ζωγράφιζε εντυπωσιακά στα σχολικά τετράδια. Μετά από ιδιωτικές σπουδές πήγε στην Ακαδημία του Παρισιού.
Από το 1866 ζούσε στη Montmartre, γνωρίστηκε με τους Degas, van Gogh και Gaugin και επηρεάστηκε από ιαπωνικά ξυκόγλυπτα έργα. Κύριο θέμα του ήταν οι χορεύτριες, οι πόρνες και οι καλλιτέχνες με τις διασκεδάσεις τους στα καφενεία, στα καμπαρέ,
στον ιππόδρομο, το τσίρκο κ.ά. Έφτιαξε πορτραίτα και σκίτσα από εκατοντάδες άτομα, διάσημους και αγνώστους και διαιώνισε έτσι τον κόσμο και την ατμόσφαιρα των παρισινών διασκεδάσεων στο τέλος του 19ου αιώνα. Με τις διαφημιστικές του αφίσες για ανακοίνωση παραστάσεων σε θέατρα, καμπαρέ κλπ., έδωσε στην αφίσα καλλιτεχνική υπόσταση.

Πέθανε σε ηλικία 37 ετών στον πύργο Malrome στην Gironde. Κληροδότησε όλα τα έργα του στη γενέτειρα πόλη Albi, η οποία δημιούργησε ένα μουσείο στο όνομά του.



1 σχόλιο: